THASSOS GRAND RESORT

Το "THASSOSGRANDRESORT" είναι παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Θάσου, στη θέση Άγιος Ιωάννης-Λουκάς, που σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει απαιτήσεις 5*. Διαθέτει 348 κλίνες κατανεμημένες σε 162 δωμάτια, σουίτες αλλά και ανεξάρτητες βίλες. Αμφιθεατρικά κατανεμημένα στο φυσικό ανάγλυφο με θέα στη θάλασσα. Το γήπεδο των 42 περίπου στρεμμάτων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη φυσικού περιβάλλοντος αλλά και δυσκολίες στο σχεδιασμό διότι διασχίζεται από τρία ρέματα, έχει πρόσωπο σε παραλία, σημειακά έντονη κλίση εδάφους και βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Δ.Δ. Θεολόγου. Ο πλησιέστερος οικισμός βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ.

 

Ο σχεδιασμός με βάση την επιτρεπόμενη δόμηση των 8500μ2 περίπου, έπρεπε να καλύψει τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Περιορισμοί τέθηκαν στην επιφάνεια του γηπέδου που μπορούσε να δομηθεί αλλά και στην μορφή των κτιρίων, εξαιτίας του αρχαιολογικού χώρου, των ρεμάτων και της παραλίας. Ο ιδιοκτήτης επιθυμούσε εκμετάλλευση με σκοπό τη μέγιστη δυναμικότητα, κάλυψη προδιαγραφών 5* αλλά και υλοποίηση χώρων για ψυχαγωγία, με έμφαση στη δημιουργία ευχάριστων και ευρύχωρων δωματίων με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα.

 

Η Θάσος είχε ανάγκη από μονάδα υψηλής κατηγορίας διότι ενώ διαθέτει αξιόλογη υποδομή καταλυμάτων, τα ξενοδοχεία 5* που λειτουργούσαν στο νησί και μπορούσαν να διαφοροποιήσουν το προσφερόμενο προϊόν ήταν μόλις τρία με συνολική δυναμικότητα 586 κλινών. Ο προϋπολογισμός των 11.000.000 ευρώ για την κατασκευή της μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εκτεταμένες ανάγκες εργασιών στο περιβάλλοντα χώρο, στα ρέματα και στον αρχαιολογικό χώρο, ήταν μία ακόμη πρόκληση για την ομάδα σχεδιασμού και αδειοδότησης.

 

Ο σχεδιασμός έπρεπε να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και υπήρχε συνεχής παρουσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας κατά την κατασκευή. Εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για την οριοθέτηση-διευθέτηση των ρεμάτων. Παρά τις δυσκολίες, η πίστη στο έργο και η άψογη συνεργασία με την ΕΥΠΑΤΕ του υπουργείου Τουρισμού και την εφορία αρχαιοτήτων, με στρατηγική αξιοποίηση των δεδομένων κατά το σχεδιασμό, είχε αίσιο τέλος με πλήρη αδειοδότηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και αποτέλεσμα που ικανοποιούσε προδιαγραφές, υπηρεσίες και ιδιοκτήτη.

 

Η μονάδα αποτελείται από δεκαοχτώ ανεξάρτητα κτίρια. Διαχωρίζεται σε ζώνες ώστε οι κοινόχρηστες λειτουργίες να μην προκαλούν όχληση στα δωμάτια: Το κτίριο κοινόχρηστων λειτουργιών περιλαμβάνει υποδοχή, καταστήματα, εστιατόριο, καφέ-μπαρ, παιδότοπο, κομμωτήριο, κέντρο αναζωογόνησης, γυμναστήριο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Τα κτίρια διαμονής αποτελούνται από δωμάτια, σουίτες και ανεξάρτητες βίλες με πισίνες αποκλειστικής χρήσης. Διακριτά χωροθετούνται η ταβέρνα, το open-BAR. Οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού τοποθετήθηκαν σε σημείο χωρίς οπτική επαφή με τα κτίρια διαμονής και διημέρευσης. Σχεδιάσθηκαν πισίνες ενηλίκων και παιδική, παιδική χαρά, υπαίθριοι χώροι αθλοπαιδιών, ενώ εντάχθηκαν με ειδική μελέτη οι χώροι με αρχαιολογικά ευρήματα. Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται στο τμήμα των δωματίων όπου η μετακίνηση γίνεται με ηλεκτρικά οχήματα. Για το λόγο αυτό σε διακριτό σημείο έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης. Οι υποδομές ακολουθούν την αισθητική και τα χρώματα του τόπου. Για την πλήρη προσαρμογή στις υφές του τοπίου, χρησιμοποιήθηκαν χρώματα σε γήινες αποχρώσεις του καφέ και τοπικά υλικά όπως πέτρα, μάρμαρο. Η αρχιτεκτονική των όψεων της μονάδας κατόπιν απόφασης του ΚΑΣ, διατήρησε απόλυτα λιτή γραμμή με περιοριστικούς όρους για τα κτίρια ως προς το ύψος και τη θέση.

Καινοτομία αποτέλεσε η ένταξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στην καθημερινή εμπειρία των επισκεπτών. Έθεσε θεμελιώδης αρχές στον τρόπο οργάνωσης του ξενοδοχείου. Σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία εκπονήθηκε μελέτη η οποία κατά τη διάρκεια της κατασκευής επικαιροποιήθηκε και η ύπαρξη ευρημάτων εντάχθηκε στην καθημερινή εμπειρία του επισκέπτη. Σχεδιάσθηκε κυκλοφοριακή μελέτη με τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτονομία και η ελεύθερη είσοδος του κοινού, που δεν είναι πελάτες της μονάδας, στον αρχαιολογικό χώρο. Με σαφή οριοθέτηση ενός αρχαιολογικού περιπάτου, προκαλείται η περιήγηση με θεματική διαδρομή που ξεκινά από τα φρούρια φύλαξης, περνάει από τη παραγωγική μονάδα του ελαιοτριβείου και καταλήγει στη ζώνη κατοικίας, με ευρήματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους και φθάνουν μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή.

Ο αρχαιολογικός χώρος, έχει ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση και τη σύνθεση και ταυτόχρονα διατηρεί την αυτονομία του. Το αποτέλεσμα, είναι ένα ενιαίο σύνολο, δεμένο λειτουργικά και αισθητικά. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ξενοδοχείου, αφού δεν υπάρχουν οπτικά όρια και προσφέρει έναν ευχάριστο περίπατο. Επιπλέον, δημιουργεί προεκτάσεις για καινοτόμες ενέργειες προώθησης και ανάδειξης τοπικών προϊόντων του νησιού (ελιά-λάδι) από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δίνοντας ευκαιρία στην αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

 

Συμβαδίζοντας με την τοπική κλίμακα, τα κεραμοσκεποί κτίρια προσαρμόσθηκαν πλήρως στην κλίση και τον προσανατολισμό του φυσικού εδάφους, με ελαχιστοποίηση της παρεμβατικότητας και των εκσκαφών. Χρησιμοποιήθηκε η διάσπαση των κτιριακών όγκων, για βέλτιστη προσαρμογή των κτιρίων στο ανάγλυφο. Σχεδιάσθηκε η εκμετάλλευση των φυσικών υψομετρικών διαφορών, με κλιμακωτή τοποθέτηση των κτιρίων, ώστε να εξασφαλίζεται ελεύθερη θέα προς τη θάλασσα. Χρησιμοποιώντας τις φυσικές κλίσεις, τα κτίρια, σχεδιαστήκαν ώστε να έχουν δυνατότητα ισόγειας πρόσβασης και στους δύο ορόφους, δημιουργώντας ένα δίκτυο ρέουσας κίνησης, με ελάχιστες αναβαθμίδες, Έτσι, υπάρχει εύκολη πρόσβαση στους χώρους και η μετακίνηση γίνεται ευχάριστος περίπατος με δυνατότητα πρόσβασης ΑΜΕΑ στο σύνολο της μονάδας.

            Στα πλαίσια αξιοποίησης πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, χρησιμοποιήθηκε η πέτρα που προέκυψε από τις εκσκαφές, στις κατασκευές των αρχιτεκτονικών διαμορφώσεων του γηπέδου και στην κατασκευή συρματοκιβωτίων, τα οποία αποτέλεσαν το υλικό διευθέτησης των ρεμάτων. Δημιουργήθηκε με αυτό τον τρόπο αποτέλεσμα, πλήρως εναρμονισμένο με το τοπίο. Σημαντικό στοιχείο της σύνθεσης τα ελαιόδεντρα τα οποία διατηρήθηκαν και αναδείχθηκαν ως βασικό στοιχείο των κήπων. Η χωροθέτηση των κτιρίων, οι μεταξύ τους αποστάσεις και ο προσανατολισμός τους, σε συνδυασμό με τη φυσική και τεχνητή τους σκίαση, μελετήθηκε ώστε να βελτιστοποιείται η χρήση του φυσικού φωτισμού – αερισμού και του νότιου προσανατολισμού. Για τη μείωση κατανάλωσης της ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και αυτοματισμού και καινοτόμα υλικά χαμηλών απωλειών, θερμομονωτικά υλικά μεγάλης θερμοχωρητικότητας, φωτιστικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης, συστήματα ελέγχου τεχνητού φωτισμού. Για τη μείωση κατανάλωσης του νερού, χρησιμοποιήθηκαν συστήματα πιεστικών που λειτουργούν με συνδυασμό νερού και πίεσης αέρα και διακόπτες παροχής με φωτοκύτταρο.

 

            Ο σχεδιασμός και η στρατηγική οργάνωσης που ακολουθήσαμε, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας ποιοτικής μονάδας, με σύγχρονες εγκαταστάσεις εναρμονισμένες πλήρως με το φυσικό τοπίο, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλλος της περιοχής και του αρχαιολογικού χώρου. Ως προέκταση αυτού η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου και των προϊόντων του σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό του τουριστικού αποθέματος, συμβάλλει στην επισκεψιμότητα, μέσω μίας νέας πρότασης για τον επισκέπτη της περιοχής.